Crisistijd

Nederland haalt de broekriem aan en deelt zodoende harde klappen uit aan de economie. Sommige sectoren blijven redelijk ongehavend overeind staan, andere gaan als een zinkend schip ten onder. Hoe staat het eigenlijk met de elektrotechnische sector en de crisis?

 

Zwaar weer

Tot voor kort verging het de elektrotechniek- en de ICT-sector verrassend goed. Het economisch zware weer liet deze sectoren in vergelijking met andere sectoren behoorlijk ongemoeid. Helaas komt daar nu verandering in. Net nu het einde van de crisis in zicht komt, is het de verwachting dat de elektrotechnische sector het binnenkort pas echt zwaar zal krijgen. Tel daarbij de afnemende interesse in elektrotechniek op en het is vrijwel zeker dat de toekomst er niet al te rooskleurig uitziet. Is dat reden om de elektrotechniek alvast vaarwel te zeggen? Zoals het spreekwoord luidt: na regen komt zonneschijn. De verwachting is dat de elektrotechnische sector op den duur wel weer op zal krabbelen.

 

Te weinig bestellingen

Elektrotechniekbedrijven worden het hardst geraakt door een vraagtekort. Consumenten hebben er niet het geld voor over de innovaties in de industrie op de voet te volgen. De kosten die ze besparen door verouderde apparaten en technieken te gebruiken wegen zwaarder dan wat de industrie momenteel te bieden heeft. Consumenten zijn er kennelijk van overtuigd dat er in hun budget geen geld is voor moderne apparaten.

 

Personeelstekort

Merkwaardig genoeg bestaat er niet alleen een tekort aan vraag, maar ook aan personeel. Veel bedrijven doen alle moeite om hbo- en mbo-personeel bij elkaar te sprokkelen, maar het aanbod is klein. Driekwart van alle bedrijven in Nederland verwacht problemen wanneer ze een opvolger voor een gepensioneerde medewerker zoeken. Dat is onder andere te wijten aan de afnemende interesse in mbo-opleidingen onder jongeren. Elektrotechniek raakt steeds meer in de vergetelheid, terwijl opleidingen als werktuigbouwkunde alsmaar populairder worden. Het onderwijs speelt gelukkig in op deze ontwikkeling. Dit probleem wordt dus wel degelijk het hoofd geboden.

 

Vooruitzicht

Al met al ziet de situatie er niet al te goed uit. Het scheelt gelukkig wel dat de crisis zijn einde nadert. Hopelijk kan de industrie daar een graantje van meepikken, om zo de klappen wat te verzachten. Het wordt hoe dan ook een kwestie van door de zure appel heen bijten.