Elektrotechniek

U heeft wellicht gehoord van elektrotechniek. Dat is een woord waar veel Nederlanders zich wel wat bij kunnen voorstellen: iets met draadjes en elektriciteit. Hoewel die omschrijving deels de lading dekt, omvat de elektrotechniek meer dan draadjes en elektriciteit. Lees verder om erachter te komen wat elektrotechniek dan wel is, hoe de branche eruit ziet en welke opleidingen er bestaan om een baan in de elektrotechniek te vinden.

 

Elektriciteitsleer

Elektrotechniek is de leer die zich bezighoudt met elektriciteit alsook met elektromagnetische velden. Dat klinkt lekker vaag. Het komt er in feite op neer dat alles waar elektriciteit bij betrokken is een elektrotechnische inslag heeft. Zoiets eenvoudigs als een geluidskabel tot iets ingewikkelds als een waterkrachtcentrale zijn allemaal verschillende toepassingen in de elektrotechniek.

Een diverse sector

De elektrotechnische sector kent een paar vertakkingen die behoorlijk wijd uiteenlopen. De energietechniek richt zich op alle aspecten van de energieopwekking. Of dat nu kernenergie of golfslagenergie betreft, is niet van belang. Ook het transport van energie (via bijvoorbeeld de welbekende hoogspanningskabels) valt onder dit werkveld. De meettechniek specialiseert zich in het verrichten van metingen met behulp van elektrotechniek. Bijna alle precieze metingen worden tegenwoordig uitgevoerd met behulp van elektriciteit, dus er is in dit werkveld meer dan genoeg te beleven. De regeltechniek houdt zich bezig met het regelen van allerlei factoren in industriƫle processen. Wanneer er in een proces bijvoorbeeld met een hydraulische boor wordt gewerkt, is de regeltechniek daar direct bij betrokken. De elektromechanica houdt zich specifiek bezig met voortbeweging en magneten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een dynamo. De telecommunicatietechniek weet alles over het transporteren van gegevens via een medium. Daarbij kan het gaan om het wereldwijde gsm-netwerk, maar ook een glasvezelkabel in uw eigen achtertuin.

Opleidingen

Nederland kent allerlei scholen, opleidingscentra en instituten waar u elektrotechniek kunt studeren. Wie vooral geĆÆnspireerd wordt door de toepassing van elektrotechniek, kan het beste voor een mbo-opleiding kiezen. Afgestudeerden vinden een baan als elektrotechnicus in bijvoorbeeld de bouw, met verantwoordelijkheden als het aanleggen van stroomnetwerken in huizen. De hbo-opleiding elektrotechniek is iets meer gericht op het ontwerpen van elektrotechnische toepassingen. Afgestudeerden vinden een baan als bijvoorbeeld elektrotechnisch ingenieur, maar ook als automatiseringsdeskundige voor bedrijven, met verantwoordelijkheden als het berekenen van de kosten van een bedrijfsplan en daarna ook het daadwerkelijk uitvoeren van dat plan. Wie op wetenschappelijk niveau onderzoek wil doen, zit helemaal op zijn plek bij een universitaire opleiding. Afgestudeerden worden elektrotechnische wetenschappers die wellicht een doorbraak betekenen voor de gehele branche.